Informatie

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 oktober 2017 organiseert de Onderwijscoöperatie de lustrumeditie van het Lerarencongres. Twee dagen vol inspirerende workshops, lezingen en activiteiten! Ook dit jaar zijn we te gast bij ROC Midden Nederland in Amersfoort.

De Onderwijscoöperatie organiseert sinds 2013 rond de Dag van de Leraar (5 oktober) het Lerarencongres. De inhoud van het congres wordt door leraren zelf samengesteld. Tijdens het congres komen zo’n 1500 leraren bij elkaar om hun kennis en kunde met elkaar te delen. Om leraren nog meer keuzemogelijkheden te kunnen bieden is het congres vorig jaar uitgebreid naar twee dagen.

Op of rond de Dag van de Leraar vindt ook de finale van de landelijke verkiezing Leraar van het Jaar plaats. Ook dat is altijd een groot feest, zowel voor de 12 genomineerden als voor de grote schare leerlingen, ouders en collega’s die hun meester of juf in de finale komen aanmoedigen. Om zo veel mogelijk supporters (en dan vooral leerlingen) in de gelegenheid te stellen erbij te zijn, is de uitreiking verschoven naar de eerste zaterdag na 5 oktober. Met de uitbreiding van het Lerarencongres naar twee dagen zijn congres en verkiezing aan elkaar gekoppeld. De verkiezing is op zaterdag 7 oktober de afsluiting van het Lerarencongres 2017.

Workshops

De programmacommissie heeft wederom een mooi programma samengesteld. Filteren is mogelijk op sector en op onderstaande thema’s. Een aantal programmaonderdelen zijn in het bijzonder interessant voor startende leraren (zie S in het programmaschema) maar alle workshops zijn voor iedereen toegankelijk. Dat geldt uiteraard ook voor lezingen van sprekers. Een O in het programma betekent dat een onderdeel gebaseerd is op onderzoek.

  1. De leraar & het team, de school en de beroepsgroep
  2. De leraar & de les
  3. De leraar & de leerlingen
  4. De leraar & het curriculum

Het programma is van, voor en door de leraar, waarbij interactie en kennisdeling centraal staan.

Kom je kennis BRENGEN

Op het Lerarencongres kun je veel kennis opdoen door workshops van collega-leraren te volgen en lezingen te bezoeken, maar als bezoeker neem je zelf ook een schat aan kennis en ervaring mee. Daarom organiseren we dit jaar een BRENG-ronde, waar leraren hun kennis kunnen delen met collega’s. Dit kan in een design studio, tijdens een kringgesprek of aan een dialoogtafel, rond een boksring of misschien wel in een real life speeddate. Loop rond in de aula, op het festivalterrein en in de hal. Breng je kennis en ervaring en laat je verrassen en inspireren. Ondertussen is er in deze ronde ook tijd voor de gratis lunch.

11.45-13.00, vrijdag en zaterdag
Diverse locaties in aula, hal en festivalterrein

Lidorganisaties

Tijdens het congres zijn ook AOb, CNV, FvOv, Groene Golf en CNV Jong beide dagen aanwezig.

CNV biedt je de mogelijkheid om een CV-check te laten doen. Is je CV informatief en uitdagend genoeg?
Neem dus op 6 of 7 oktober je CV mee naar het Lerarencongres. Laat je cv checken bij CNV Onderwijs in de aula. We kijken met je mee of je precies diè informatie hebt gegeven, die voor een toekomstige werkgever de reden is om juist jou uit te nodigen voor een gesprek

Bij de AOb is er de afgelopen maanden achter de schermen hard gewerkt aan een make-over van het Onderwijsblad. Tijdens het Lerarencongres delen wij graag het resultaat met jullie. Kom naar onze tafel voor een gratis exemplaar van het Onderwijsblad vol met het laatste onderwijsnieuws, reportages en columns.

En bij FvOv kun je alle vakinhoudelijke magazines inzien die de FvOv-verenigingen uitgeven.

Verkiezing Leraar van het Jaar

De uitslag van de verkiezing Leraar van het Jaar kun je bijwonen op zaterdagmiddag.

Kenmerken van het congres

  • Van, voor en door leraren.
  • Bijdragen zijn relevant voor leraren en worden (bij voorkeur) door leraren ingediend.
  • Losser en dynamischer dan andere congressen; een echt festivalsfeertje.
  • Bezoekers stellen ter plekke een eigen programma samen uit de verschillende activiteiten.
  • Ontmoetingsplek; een plek om van en met elkaar te leren.
  • Kortom: een inhoudelijk feestje!

Het congres is niet bedoeld voor aanbieders van commerciële producten.

Pagina delen